De Man achter "heel veel blokjes"

 

Over mij:

Even wat meer over mezelf; Nog op de valreep geboren in de jaren 60, speelde ik in de jaren 70 met LEGOŽ. Althans dat dacht ik, ik speelde met bouwblokjes die thuis Lego genoemd werden. Je kon er een witte garagebox met kanteldeur en een gele tractor van bouwen, op verschillende manieren. Helaas zijn deze blokjes niet bewaard gebleven, en heb ik tot december 2010 het bouwsysteem ook nog nergens op het internet terug kunnen vinden. Van alle nep-legobouwsystemen was dit best nog wel van goede kwaliteit. In November 2010 vond ik in een partij gebruikte LEGOŽ 3 blokjes van het type, waarvan je hier een foto ziet. Iets later vond ik een foto van een doosje vol met deze blokken terug op de website leggodt.nl van Arnoud van den Bos.

 

Het blijkt dus om het merk Marklin plus te gaan. Helaas kan ik er verder niets over vinden op het internet. wie meer informatie heeft, ik hoor het graag.
Met dank aan Arjan Levinga, beschik ik over deze oude advertentie uit 1974.



Het bouwen met de LEGOŽ (wat dus geen lego maar iets anders was) vond ik geweldig dus vroeg ik voor mijn verjaardag LEGOŽ. En toen kreeg ik mijn eerste echte LEGOŽ.


Set 695. De racewagen op de foto hieronder.

Ik was onmiddellijk verkocht, en vanaf dat moment ging al mijn spaargeld op aan legosets. Ook bovenaan de Sinterklaaslijstjes prijkte steevast LEGOŽ.Zo werd mijn Legokist elk jaar een stukje voller, en kon ik mijn fantasie steeds verder kwijt in de LEGOŽ. Toen eind jaren 70 het Technisch LEGOŽ kwam moest en zou ik ook dat hebben, de eersten waren de Heftruck en de blauwe Go-kart. Later volgden nog de Kraan 854 en een elektromotorset en een paar aanvulsets.

 

En toen.............., toen werd het stil rond de LEGOŽ. Alles belandde uitgezocht in een grote kist, en er werd jarenlang niet naar omgekeken.

In 2004 begon onze oudste de LEGOŽ wel heel serieus te nemen na dat hij wat Basic had gekregen, en de toen nog in de handel zijnde 4 junior serie.
Mijn LEGOŽ kwam weer van zolder, en jawel ik was weer verkocht.

 

 Uiteraard bleek ik van elke set wel iets te missen, en waren een paar kwetsbare onderdelen gebroken. Door de zoektocht op het internet, kwam ik er achter dat alle tekeningen ook die van heel vroeger gewoon te vinden zijn.
Ook bleek er via verschillende websites tegen verschillende prijzen aan vrijwel alle onderdelen te komen zijn. Ook de hele oude die al lang niet meer gemaakt worden, en die ik juist nodig was.
Bricklink is hier prijstechnisch en voor wat betreft voorraden veruit mijn favoriet geworden, dusdanig dat ik daar zelf nu ook mijn overtollige blokjes verkoop. Mijn hereniging met LEGOŽ heeft er toe geleid dat ik zelf (en in samenwerking met de kinderen) ook weer ben gaan bouwen, na wat vroegtijdig afgeblazen projecten, zijn we nu serieus bezig met een dorp. Door tijdgebrek gaat het niet hard, maar het krijgt wel al een gezicht. Zie hiervoor ook de link MOC aan de bovenkant.
Dit liep natuurlijk al snel uit de hand, en aangezien ik het wel leuk vindt om naast mijn reguliere werk bezig te zijn met het in- en weer verkopen van spullen ontstond het vervolg eigenlijk vanzelf. In januari 2005 had ik mijn onderdelenwinkeltje op Bricklink, en sinds eind 2010 een eigen website om wat meer over de hobby kwijt te kunnen.

De eigen website is vooral ontstaan uit interesse om te kijken of ik ook een fatsoenlijke website kon maken, en is begin 2014 vernieuwd. En al is het duidelijk geen professionele site, ik ben zelf heel erg tevreden over het eindresultaat. Tips zijn echter altijd welkom. René

 

 

 

 

 

Rechtstreekse link naar mijn webwinkel

 

Brickfactory
Site met bijna alle bouwtekeningen digitaal

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGOŽ is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGOŽ-Groep. Deze website wordt niet door de LEGOŽ-Groep gesteund, geautoriseerd of goedgekeurd.
Leest  u ook eens de
fairplay pagina op de officiële legowebsite


 Š2014 copyright, webdesign en invulling; René Schulte